Gelibolulu Mustafa Âlî’nin “Künhü’l-Ahbâr” adlı eseri okuyucuyla buluşuyor
Tanıtım toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un teşrifleriyle 4 Ekim 2024 Cuma günü saat 10:30’da Rami Kütüphanesi’nde yapılacak. Program, Bakan Ersoy’un açılış konuşmasıyla başlayacak ve serginin gezilmesiyle devam edecek.
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Coşkun Yılmaz Künhü’l-Ahbâr’ın tanıtımıyla birlikte Gelibolulu Mustafa Âlî’nin eserleri sergisi, müellifin hayatının ve eserlerinin anlatılacağını ifade etti.
Suat Donuk’un hazırladığı, Derya Örs’ün editörlüğünü üstlendiği ve Göker İnan’ın son okumasını yaptığı eser, 5 cilt ve toplam 5.504 sayfadan oluşuyor. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basımı gerçekleştirilen bu önemli çalışma, Osmanlı tarih yazıcılığına ışık tutacak.
Etkinlikte ayrıca Coşkun Yılmaz, Derya Örs, Erhan Afyoncu ve Suat Donuk tarafından Gelibolulu Mustafa Âlî ve Künhü’l-Ahbâr hakkında bilgiler verilecek.
ESER HAKKINDA
Künhü’l-Ahbâr’ın I. Rüknünde dünyanın yaratılışı, çeşitli kıtalarda saltanat sürmüş hükümdarlar ve Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadarki peygamberlerden belli başlıları müstakil başlıklar altında anlatılmıştır. Mustafa Âlî bu kısma ait bilgileri çok sayıda tarih, tefsir, hadis ve siyer kitabından toplayarak bir araya getirmiştir.
Künhü’l-Ahbâr’ın II. Rüknünde ise Hz. Peygamber’in hayatı, savaşları, mucizeleri; Dört Büyük Halife devri, 12 İmam ve çok sayıda sahabenin hayatı hakkında bilgiler yer almaktadır. II. Rüknün sonunda Acem ve Yunan hükümdarları da muhtasar bir şekilde anlatılmıştır.
Künhü’l-Ahbâr’ın günümüz harflerine aktarımı yapılan bu Üçüncü Rükün’de Emevîler, Abbâsîler, Tolunoğulları, Fâtımîler, Eyyûbîler, Memlükler, Safevîler, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Selçuklular, İlhanlılar ve Müslüman Hint hükümdarları kimi zaman muhtasar kimi zaman da geniş bir şekilde ele alınmıştır.