İtalya’da tamamlanan G7 zirvesinin odağında Çin ve yapay zeka var
Bari, İtalya – Çin’in küresel etkisi ve yapay zeka (AI) tartışmalarının ön planda olduğu G7 zirvesi bugün sona eriyor. Papa Francis, G7 toplantısında bir papaz için benzeri görülmemiş bir etkinlik olan yapay zeka konusunda dünya liderleriyle etkileşime geçmek için tarihi bir görünüm sergileyecek.
Aralarında Hindistan Başbakanı ve Ürdün Kralı’nın da bulunduğu üye ülkelerin dışındaki liderlere de kapılarını açan zirve, daha kapsayıcı bir yaklaşım sergilemeyi amaçlıyor. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz zirvenin önemine dikkat çekerek, özellikle Ukrayna’nın 50 milyar dolar kredi ile desteklenmesine ilişkin yeni varılan anlaşma ışığında, Rus saldırganlığına karşı birleşik bir cephenin sinyalini verdi.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere ile Avrupa Birliği’nden oluşan G7, yıl sonuna kadar Kiev’e fon aktarma taahhüdünde bulundu. Scholz’un açıklamaları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteği sürdürdüğü mesajının altını çizdi.
Çin’in politikalarının, özellikle de endüstriyel kapasitesinin ve Rusya’ya verdiği desteğin önemli bir tartışma konusu olması bekleniyor. ABD kısa bir süre önce Rusya’ya yarı iletken sağladığı için Çinli firmalara yaptırım uyguladı ki bu Çin’in Tayvan ve Filipinler ile deniz anlaşmazlıkları konusundaki tutumuna ilişkin endişeleri yansıtıyor.
Başkan Joe Biden, Çin’in Rusya’ya doğrudan silah sağlamadığını ancak silah üretim kabiliyeti ve teknoloji sağlamasının destek anlamına geldiğini ifade etti. Bu hafta Avrupa Birliği de Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere Temmuz ayından itibaren ek vergi uygulanacağını duyurarak Çin’e karşı bir tavır aldı ki bu Pekin’in tepkisini çekebilir.
Bazı konulardaki ortak cepheye rağmen G7, Çin devlet sübvansiyonlarının nasıl ele alınacağı konusunda iç bölünmelerle karşı karşıya ve bazı Avrupalı üyeler tam ölçekli bir ticaret savaşını tetiklemekten çekiniyor.
Zirvede ayrıca İtalya Başbakanı Giorgia Meloni için acil bir konu olan göç de ele alınacak. Meloni, Afrika’dan gelen yasadışı göçü yönetmek için Avrupa’nın desteğini savunuyor ve göçün temel nedenlerini ele almak için kıtada kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan bir plan sundu.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.