Ekonomi

İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisinin Kapasitesi Artırılıyor

ASKİ Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin en büyük su arıtma tesisi olan ve Başkent’e su sağlayan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Tesis, planlanan 4. etabın devreye alınmasıyla birlikte günde 2 milyon 256 bin metreküp suyu arıtabilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Ankara’ya içme ve kullanma suyu sağlayan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisinin genişletilmesi için düğmeye bastı. Avrupa’nın en büyük içme suyu arıtma tesisleri arasında yer alan ve halihazırda 3 üniteyle faaliyet gösteren tesis, 4. etabının devreye girmesiyle birlikte günde 2 milyon 256 bin metreküp su arıtma kapasitesine ulaşacak.

2 MİLYON 256 BİN METREKÜP SU ARITILACAK

ASKİ, Başkent’te yaşayan vatandaşların sağlıklı, temiz ve kaliteli içme suyu ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Halihazırda 3 üniteye hizmet veren İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde 2024 yılı 3. çeyrekte 4. ünite yatırım faaliyetlerine başlanması planlanıyor. Tesisteki 4. ünitenin devreye girmesiyle birlikte günde 2 milyon 256 bin metreküp su arıtılacak.

‘2. HALKIN KATILIMI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Ankara Merkez (İvedik) İçme Suyu Arıtma Tesisi 4. Aşama Kapasite Artırımı Projesi” ASKİ, Dünya Bankası ve İlbank işbirliğiyle yürütülmektedir. Proje kapsamında “2. Halkın Katılımı Toplantısı” 12 Ocak 2024 tarihinde ASKİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, ASKİ Genel Müdür Yardımcıları Muhammed Ercan ve Yılmaz Şengül’ün hazır bulunduğu toplantıya İvedik İlçe Muhtarı ve sakinleri, STK’lar ve proje paydaşları katıldı.

“İNŞAAT İŞLERİ İHALELERİNDE SON NOKTADAYIZ”

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, tesiste bu yılın 3’üncü çeyreği itibarıyla 4’üncü ünite yatırım çalışmalarının başlayacağını belirtti. Ercan, “Ankara’ya faydalı bir proje olmasını istiyoruz.”

“Ankara büyükşehir şehir merkezine içme suyu sağlanan tesisimizde şu anda 3 ünite faaliyet göstermektedir. Tesisin genişletilmesi çalışmalarına 2020 yılında başlanmıştır. Bu proje İlbank, Dünya Bankası ve ASKİ işbirliğinde ilerlemektedir. Finansmanı Projenin finansmanı Dünya Bankası tarafından İlbank aracılığıyla sağlanıyor. Bu nedenle çevresel ve sosyal konular başta olmak üzere tüm süreç değerlendiriliyor. Daha önce burada 1. Halkın Katılım Toplantısını düzenlemiştik. Proje paydaşlarımızla bir araya gelerek ilgili kamulaştırma konularını görüştük. Projeye şu anda Dünya Bankası satın alma yöntemlerine göre proje sürecini yürütüyoruz. “Seçim sürecinin son aşamasındayız. Sonrasında proje yatırımı için satın alma sürecini hızlı bir şekilde tamamlayacağız” dedi.

VATANDAŞLARA YÖNELİK BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DÜZENLENECEK

Proje boyunca söz konusu alanda hak sahibi vatandaşlara yönelik düzenli bilgilendirme toplantıları gerçekleştirileceğini kaydeden Ercan, “2. Halkın Katılım Toplantısı’nda 4. ünitenin inşaatı sırasında oluşabilecek çevresel ve sosyal etkiler ve çözüm önerileri ele alındı. tekliflerin detaylı olarak ele alındığı, inşaat aşamasında ise çevresel ve sosyal “Bu konularda hazırlanan ve hem Dünya Bankası’na hem de İlbank’a sunulacak raporlar değerlendirildi” dedi.

MODERN TEKNOLOJİ İLE ARITMA

Ankara’nın yüzde 90’ına hizmet veren İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi 851 bin 204 metrekare alanı kapsıyor. Ayrıca 4. etap kapasite artırımı projesi de 221 bin metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek. Başkentin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan tesisteki her ünitenin günlük 564 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip olması planlandı. Tesisin 1.fazı 1984 yılında, 2.fazı 1992 yılında ve 3.fazı ise 2014 yılında tamamlanmıştır. Tesise ham su Kurtboğazı Barajı, Çamlıdere Barajı ve Kesikköprü Barajından sağlanmaktadır. Konvansiyonel olarak çalışan arıtma tesisinde modern teknolojiyle arıtılan su, sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde Ankara halkının hizmetine sunuluyor.

erganiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu