Haber

Batman’da Üzüm Hasadıyla Pekmez Kazanları Kaynamaya Başladı

Batman’ın Sason ilçesi kırsalında üreticilerin büyük emeklerle yetiştirdiği üzümlerin hasadının başlamasıyla birlikte pekmez kazanları kaynamaya başladı.

Bağ hasadının ardından bahçelerindeki üzümleri toplayan üreticiler, ayaklarıyla sıktıkları üzüm şırasını yan yana dizilmiş büyük kazanlara koyuyor, meşe ateşinde 3 gün kaynatıp pekmez haline getiriyor. Sason Dereköy’de yaşayan vatandaşlar kışlık pekmez hazırlamak için hasatlarını tamamladı.

Üzüm hasadı yapan vatandaşlar, üzüm suyunu klasik yöntemlerle çuvallardan çıkarıp kazanlarda kaynattı. Pekmez için hazırlanan külle kazanları saatlerce kaynatarak pekmez hazırlayan köy sakini Mahmut Çelik, bahçelerinde yetiştirdikleri siyah üzümleri büyük emeklerle hasat ettiklerini söyledi. Çelik, “Bahçemizde yetiştirdiğimiz siyah üzümleri büyük emeklerle hasat etmeye başladık. Topladığımız üzümleri eve getirip bir gün dinlendirdikten sonra ilkel yöntemlerle ayağımızla şırayı sıkarak organik pekmez elde ediyoruz. Dedelerimizin yaptığı gibi, meşe odununun altında yan yana dizilmiş büyük kazanlarda üç gün kaynatıyoruz. Pekmezi satarak organik pekmez elde ediyoruz.” “Biz de geçimimizi sağlıyoruz” dedi.

Üzüm şırasını üç şekilde değerlendiriyorlar.

Üreticilerden Zübeyde Çelik, hasat ettikleri üzümlerden elde ettikleri şırayı, üzümler olgunlaştıkça üç farklı şekilde değerlendirdiklerini, pekmezde kullandıkları şırayı üç gün odun ateşinde kaynattıklarını belirtti. Çelik, “Bu sene üzüm hasadı çok bereketli geçti. Topladığımız üzümleri buraya getiriyoruz, çuvallara koyuyoruz, şırayı sıkıyoruz. Şırayı üç parçaya bölüyoruz, bir kısmını cevizli sucuk yapımında kullanıyoruz, bir kısmını da bastırıyoruz. diğer kısmını da kaynatıp pekmez yapıp sat.” – YARASA ADAM

uzunkopru-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu